Antifouling

Als booteigenaar heb je het vast wel eens eerder meegemaakt: aanslag. Na verloop van tijd komt de romp van jouw boot onder de schelpdieren en algen te zitten, die de snelheid van jouw boot verlagen en zorgen voor meer brandstofverbruik. Dit kan geheel voorkomen worden door jouw boot droog te stallen, maar dit is niet voor iedereen een mogelijkheid. Gelukkig kun je ook gebruik maken van antifouling.

Wat is antifouling?

Antifouling is een overkoepelende term voor maatregelen die worden gebruikt om schepen vrij te houden van aanslag. Sinds het ontstaan ervan is antifouling op verschillende manieren toegepast, bijvoorbeeld door het gebruik van substanties op basis van teer of organotin. Tegenwoordig wordt het voornamelijk aangeboden in de vorm van twee typen verven, biocideverven en fouling release verven.

Biocideverven

Biocideverven zijn verven die koper, tin en/of biociden bevatten. Dit werkt als een soort gif tegen de organismen die aanslag veroorzaken en houdt zo de boot schoon. Deze verf geeft echter af, waardoor de giftige stoffen in het water belanden en schade kunnen brengen aan de biodiversiteit in de zee. Doordat het ook redelijk snel begint met afgeven, moet de verf bijna jaarlijks worden vervangen.

 

Fouling release verven

Bij fouling release verven wordt een laag met van siliconen bevestigd op de romp van het schip. Deze laag heeft een stekelig oppervlak om zeedieren ervan te weerhouden zich te vestigen aan de boot, net zoals de techniek die zee-egels gebruiken. Zo kan een boot op milieuvriendelijke wijze schoon gehouden worden. Deze laag blijft ook lang goed en kan jaren meegaan voordat hij vervangen moet worden.

Overige opties

Alhoewel biocideverven en fouling release verven de meest voorkomende opties zijn, zijn het niet de enige. Andere soorten verf en coating zijn ook beschikbaar en er zijn nog altijd meer    vormen van antifouling in de maak met het oog op milieuvriendelijkheid. Ook is er nog altijd de optie om simpelweg zelf de boot schoon te maken. Deze alternatieven zijn wel minder gangbaar, dus de effectiviteit kan variëren.

Wat is de beste keuze?

Tegenwoordig is het gebruik van fouling release verven de beste optie. Milieuvriendelijkheid is belangrijker dan ooit en deze verven houden daar rekening mee. Biocideverven zijn nog altijd een simpele oplossing op korte termijn, maar fouling release verven besparen op lange termijn meer geld. Fouling release verven zijn dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *